@KTzone » 數碼 - 手機綜合討論 » 數碼 - 手機網絡供應商討論 » (求助)不能連接網絡打印機

2007-12-12 02:33 隱者9394
本人有兩部電腦最近重裝主電腦後(192.168.0.100),不能用第二電腦(192.168.0.101)連接主電腦打印機和分享檔案,反轉則可以。兩部機上網則冇問題。兩機已裝NeBEUI Protocor通訊協定及設定分享資料夾同打印機,但每次連接或者搜尋又或者在執行//192.168.0.100都找不到或者要求輸入要連接的電腦名稱和密碼,但以前是唔需要這樣的。
~~~~~~~~~~請高手賞賜教,不勝感激!~~~~~~~~~~

2007-12-12 10:04 i553041
[quote]Originally posted by [i]隱者9394[/i] at 2007-12-12 02:33 AM:
本人有兩部電腦最近重裝主電腦後(192.168.0.100),不能用第二電腦(192.168.0.101)連接主電腦打印機和分享檔案,反轉則可以。兩部機上網則冇問題。兩機已裝NeBEUI Protocor通訊協定及設定分享資料夾同打印機,但每 ... [/quote]
唔知你兩部機用咩windows呢?XP SP2?Vista?

你o係share唔到檔案,printer果部機o既-->開始-->執行-->cmd-->打net view指令,出現咩Error Code呢?

同埋,你share唔到資源o既果部電腦有無裝到軟體方火牆呢?會唔會Security Level set得太高?又或者,你會唔會啟動左XP SP2果個Windows防火牆?無set到「檔案及印表機共用」為例外?

[img]http://www.ktzhk.com/file/attachments/month_0612/noname3_tPD1.jpg[/img]

如果你兩部電腦都係行XP以上,分享資源係唔需要裝NetBeui呢個協定的!

正正一年前,(因為咁o岩係06年12月12號)...有位會員o係呢度問過兩部電腦點樣分享資源及檔案,我好詳細咁一步步列好晒步驟出來,可參考:
[url]http://www.ktzhk.com/viewthread.php?fpage=5&tid=746314[/url]

你set o既方法同我set o既方法係咪一樣係咁呢?

[ Last edited by i553041 on 2007-12-12 at 10:08 AM ]

2007-12-12 10:17 隱者9394
我用Windows XP
多謝指點,我今晚試一試。

2007-12-21 23:53 隱者9394
已經參照你同其他人的設定方法搞左兩日都唔得,網芳入邊見到有主電腦,我又冇設定需要密碼,但每次連過去都要輸入電腦名稱同密碼而不成功(已關掉防火牆及兩部機工作群組相同)。後來走去防火進階設定的地方亂搞一通,跟住更改兩台電腦名稱及工作群組,重新開機後已經OK。
~~~~~~~~~~~~多謝各位高手指點~~~~~~~~~~

2008-1-8 16:08 eh362128
要在setup 印表機的時間,選擇安裝網絡印表機,之後等部電腦自動搜尋網絡印表機。

頁: [1]