2007-12-6 08:39 zenchoi
我部電腦唔知咩事成日毛啦啦上唔到網...起初以為中毒..產過好幾次機...
我朋友幫我整過好多次...用兩三日又唔得...每次都係咁(無法顯示網頁)
但係張我部電腦成部拎去我d朋友到用又好正常喎~.~(完全冇問題)
一返到自己屋企用兩三日又係咁唔得....
之後打去netvigator問..佢地又話網路正常~.~
有冇人知道係咩出左問題呀?????

(平時我很少上網的...通常上網都是做功課同玩下msn咁)

2007-12-6 10:54 i553041
[quote]Originally posted by [i]zenchoi[/i] at 2007-12-6 08:39 AM:
我部電腦唔知咩事成日毛啦啦上唔到網...起初以為中毒..產過好幾次機...
我朋友幫我整過好多次...用兩三日又唔得...每次都係咁(無法顯示網頁)
但係張我部電腦成部拎去我d朋友到用又好正常喎~.~(完全冇問題)
一返 ... [/quote]
網上行係用ADSL制式上網,應該會有個ADSL modem的,你成部電腦搬去朋友度用話正常,(我唔知你朋友用乜野ISP,都係網上行?)不過我諗你唔會連網上行個modem都搬埋去你朋友度試掛?

既然你部電腦o係朋友度用無事,網上行又話佢地線路正常,咁你有無諗過係網上行個modem有問題呢?

上唔到網,無法顯示網頁果時,有無睇過個ADSL modem o的燈呢?每隻ADSL modem o的綠色燈名稱都有o的唔同,通常接互聯網的那一PART,盞燈o既名稱叫「WAN」,或者「STATUS」,咁上唔到網果時,有無睇過modem呢盞負責互聯網o既WAN / STATUS 燈係咩情況呢?熄左?一閃一閃?上唔到網有無重新試過reset隻ADSL modem呢?係咪仍然唔得?

同埋你有無用Router分享寬頻呢?

你用咩撥接軟體接號呢?XP / Vista內置的撥接程序?RASPPPoE?還是Cfos?

2007-12-6 15:27 zenchoi
我和我朋友都是用網上行..我冇用Router分享寬頻器...
我又冇留意D燈呀...(因為小弟對電腦真係冇咩認識)
不過最奇怪係我可以正常連線...
但一開網頁就無法顯示...man都唔得但電腦就顯示已連線呀~.~
我用的是XP同IE7
謝謝解答

2007-12-6 15:36 i553041
[quote]Originally posted by [i]zenchoi[/i] at 2007-12-6 03:27 PM:
我和我朋友都是用網上行..我冇用Router分享寬頻器...
我又冇留意D燈呀...(因為小弟對電腦真係冇咩認識)
不過最奇怪係我可以正常連線...
但一開網頁就無法顯示...man都唔得但電腦就顯示已連線呀~.~
我用的是XP ... [/quote]
咁你其他需要上網o既程式用唔用到先?好似MSN?E-mail?online game?

全部都唔得?

還是只係IE睇唔到網頁?

2007-12-6 16:15 zenchoi
全部都唔得
但電腦就顯示已連線

2007-12-6 16:30 i553041
[quote]Originally posted by [i]zenchoi[/i] at 2007-12-6 04:15 PM:
全部都唔得
但電腦就顯示已連線 [/quote]
你o係開始-->執行-->cmd-->打呢句指令:
ping [url]www.yahoo.com.hk[/url]

如果見到[b]Pinging w.hp.vip.hki.yahoo.com [202.43.220.99] with 32 bytes of data:[/b]

即係話網上行個DNS能夠將www.yahoo.com.hk呢個域名解釋為202.43.220.99呢個IP,而你能夠用到個DNS,至少話你可以連接到網上行,拎到真IP!

如果你見到o既係:
[b]Unknown host [url]www.yahoo.com.hk.[/url][/b]
就再試多個指令,睇下拎唔拎到真IP,打ipconfig
C:\>ipconfig

Windows 2000 IP Configuration

Ethernet adapter Local Area Connection:

Connection-specific DNS Suffix  . : hkgkc.bvcps.local
        IP Address. . . . . . . . . . . . : X.X.X.X        
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Default Gateway . . . . . . . . . : 10.9.3.254

睇下[b]IP Address[/b]一項係乜野IP,係唔係網上行o既IP?
只要打多次個ping指令,加上「-a」參數,
ping -a XX.XX.XX.XX <---就可以將IP轉為HOST name,睇到個IP係咪屬於網上行!

如果睇到唔係網上行o既IP,(甚至拎唔到IP),或者個IP出左169.XX.XX.XX,我建議你就打上網上行hotline搵師傅上門幫你check吧!大公司唔一定話必然唔會出問題的!

我而家用緊英文版Windows,請將字眼譯返為中文!

可能係寬頻modem有事!

[ Last edited by i553041 on 2007-12-6 at 06:01 PM ]

2007-12-6 17:14 zenchoi
真係十萬個多謝...等我今晚返屋企試一試

頁: [1]