2007-12-4 17:53 kwanchuntat
我用C2D E6300超頻,溫度都幾高下,有咩好介紹?(100-200元左右,我唔係有錢仔)

2007-12-4 20:04 i553041
[quote]Originally posted by [i]kwanchuntat[/i] at 2007-12-4 05:53 PM:
我用C2D E6300超頻,溫度都幾高下,有咩好介紹?(100-200元左右,我唔係有錢仔) [/quote]
我從來都唔超頻,有關你呢個問題我唔係好清楚,唔想粒U咁熱咪唔好超囉!

我真係想知o的超頻者o既心態,點解為左貪果少少肉眼都感受唔到有幾快o既速度,而冒住部機唔穩定,CPU有機會過熱,用電量更高,甚至連U都可能會燒埋o既風險去超頻!?

眾所周知,電腦整體o既速度並非單靠CPU,其他硬體對電腦o既速度都有好大影響!例如一粒E6550配512MB Ram,想快都難!

實在唔明白...點解要超頻? :59:

2007-12-5 00:48 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-12-4 08:04 PM:
我從來都唔超頻,有關你呢個問題我唔係好清楚,唔想粒U咁熱咪唔好超囉!

我真係想知o的超頻者o既心態,點解為左貪果少少肉眼都感受唔到有幾快o既速度,而冒住部機唔穩定,CPU有機會過熱,用電量更高,甚至連U都可能會燒 ... [/quote]

我諗呢位仁兄最主要唔係想知到 D 結果, 而係想開個主題問下野啫, 不在意有冇結果, 佢係其他論壇都係咁問, Cut & Paste , 內容完全一樣.

講起超頻, 我都曾經玩過一段日子, 甚至到出埋水冷, 那時的心態唔係話貪果少少結果, 而係想去證明呢粒 CPU 的性能係唔係咁強勁, 好多時都係試完之後都還完番的, 所以那段時間, 我就跟本冇機箱的, 就是成功超到那一刻後的喜悅, 果種感覺係特別的, 難以說話形容到的, 不過興趣就隨著時間咁消逝去了, 而家已經冇這種沖動去玩了, 祗留下這絲絲的回憶在腦海中.

頁: [1]
查看完整版本: CPU散熱器