@KTzone » 數碼 - 手機綜合討論 » 數碼 - 手機網絡供應商討論 » 我有電腦上的問題,想向各位求救。

2007-12-4 15:20 mr.mark
各位我有上網的問題,可否救救我?
各位我家中有兩部電腦,一部是自己,另一部是妹妹,十天前我的上網瀏覽器說無法顯示網頁,但妹妹的電腦就冇事,初時以為中毒,但妹妹說不是中毒,如果中招,應該整台電腦一齊死,家中的上網公司是NOW寬頻,但是電視機的NOW電視台亦同樣無法觀看,我嘗試將MODEM關掉再開、ROUTER插線拔去後,我的電腦竟會自動顯示區域連線已拔除,再插仍冇反應。請問各位我的電腦上網邊到出事?

2007-12-4 17:14 i553041
[quote]Originally posted by [i]mr.mark[/i] at 2007-12-4 03:20 PM:
各位我有上網的問題,可否救救我?
各位我家中有兩部電腦,一部是自己,另一部是妹妹,十天前我的上網瀏覽器說無法顯示網頁,但妹妹的電腦就冇事,初時以為中毒,但妹妹說不是中毒,如果中招,應該整台電腦一齊死 ... [/quote]
你說將Router條線拔掉再插仍無反應,有試過試用第二個LAN Port嗎?或者有試過將你妹妹正常上網果條線插入你部機試試嗎?

(這個部驟好重要,將你妹妹部電腦條上網線插入你部機試,上網OK無問題的話,就唔關你部機事,相反,插你妹妹部電腦果條上網線去你部電腦仍然係上唔到網,就有機會係你部電腦出問題!)

2007-12-5 12:23 mr.mark
i553041
我昨天嘗試閣下給我的方法,但都是上不到網,而我再問我弟弟,他說電腦裡的LAN咭有事,請問LAN咭有事,駛唔駛"剷"機,現時為止,除咗上網外,其他都冇事正常運作,若找那些專業人士去檢查電腦,應該如何說給他?

2007-12-5 14:38 i553041
[quote]Originally posted by [i]mr.mark[/i] at 2007-12-5 12:23 PM:
i553041
我昨天嘗試閣下給我的方法,但都是上不到網,而我再問我弟弟,他說電腦裡的LAN咭有事,請問LAN咭有事,駛唔駛"剷"機,現時為止,除咗上網外,其他都冇事正常運作,若找那些專業人士去檢 ... [/quote]
你再試清楚會唔會LAN線有問題,先著住你隻ROUTER,然後再著你部電腦,跟住將你妹妹上到網o既果條LAN線,從你妹妹部電腦中拔出來,再插入去你部電腦,然後[b]看看Router的LAN PORT及你電腦的LAN卡有沒有著綠燈[/b],有的話即係有訊號通,可能係電腦有問題,(例如LAN卡插唔實,有電到,但用唔到!),如果兩邊都無綠燈著,就有可能真係LAN卡壞左了,(應該就唔關LAN線事,因為你用你妹妹上到網o既果條LAN線做測試的!)

如果你用內置的LAN Card,即是底板跟埋LAN卡果種,鏟機都無用,而且,真係LAN卡壞係唔需要鏟機的,你只要買返張LAN卡就可以,$40蚊張...

你可以先睇睇-->控制台-->系統-->硬體-->裝置管理員-->網絡配接卡-->你LAN卡的牌子名-->然後再睇睇你張LAN卡果項有沒有黃色感嘆號或紅色交叉!

有的話可能係你電腦的某硬體與你張LAN卡相撞,或者某種原因你張LAN卡被停用了(紅色交叉),如果無的話,就有可能真係張LAN卡有事了!

另外,亦有可能係你張LAN卡鬆左,(如果你張LAN卡係插落底板PCI slot果種形式的話),你可以試試自己打開機箱,將張LAN卡插實o的!(因為LAN卡好少會壞的!)

如果試過上述方法都唔得,(好似LAN卡與Router之間訊號唔通,無著綠燈!),試過插實張卡,亦睇過裝置管理員無乜唔妥,你再搵師傅幫你check check啦!

至於點講...話上唔到網咪得囉,師傅自然會幫你換返張LAN卡!

頁: [1]