@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦硬件 » 主機一插電源掣,就全屋跳大掣. 請問是否火牛燒了?

2007-11-26 15:53 FLORA732
我的電腦主機一插電源掣,就全屋跳大掣. 請問是否火牛燒了? 去哪裡買火牛,可否自己安裝? 叫人上門通常多少錢

2007-11-26 17:44 i553041
[quote]Originally posted by [i]FLORA732[/i] at 2007-11-26 03:53 PM:
我的電腦主機一插電源掣,就全屋跳大掣. 請問是否火牛燒了? 去哪裡買火牛,可否自己安裝? 叫人上門通常多少錢 [/quote]
好大可能係你火牛漏電了,現時家居的大掣,應該係叫漏電斷路掣,如果你家居有電器漏電的話,漏電斷路掣就會自動截斷全屋電源,以確保安全,令你漏電的電器用品不會因為沒有自動斷路而燒著其他野(甚至自焚),發生火警!

如果你一日仍然想使用那漏電的電器,你家居的電源就會一直都保持在關閉狀態,直至你更換了那漏電的電器用品之後,不再漏電為止!

自己去買一隻名牌火牛啦,質素會有保證o的,你預大約300-400蚊左右啦!

當然,叫人上門整都可以o既,火牛價錢另計,你睇下買邊隻品牌o既火牛吧,我估人工連火牛大約係300-600蚊左右啦!(視乎火牛牌子的質素而定,有o的cheap雞火牛,舊零兩舊水都有交易,問題係你敢唔敢用!?)

[ Last edited by i553041 on 2007-11-26 at 05:54 PM ]

2007-11-27 15:46 FLORA732
我的是DELL桌上電腦, 名牌火牛有哪些? 有什麼建議啊? 在哪裡有得賣?

2007-11-27 16:53 i553041
[quote]Originally posted by [i]FLORA732[/i] at 2007-11-27 03:46 PM:
我的是DELL桌上電腦, 名牌火牛有哪些? 有什麼建議啊? 在哪裡有得賣? [/quote]
DELL?有質素的牌子機都會漏電?

我用過2theMax o既牛魔王,價錢約為$350-$400蚊左右,(家用電腦火牛)價錢唔同係睇電力輸出,電力輸出功率越大,價錢越貴,有些專供24小時不停運作的伺服器之用的火牛,價錢甚至可以去到成千銀一隻!

參考:
[url]http://www1.2themax.com/product/maxpower/powerCommonProblem.htm[/url]

一般的電腦商場已經有名廠火牛買了,例如黃金,高登,灣仔298,旺角電腦中心等等...

買火牛之前,建議你先試試係咪真係你的火牛漏電:

先換一條電腦的電源線試試,因為雖然而家香港o既電器用品全部都係用3腳插頭,但因為有可能電源線插頭的水線,火線,地線接得不好而出現漏電情況也說不定...

重係跳掣的話,先將電腦電源拔離插座,再將電腦所有的周邊設備接線完全拔掉,例如顯示器,Printer,Scanner,喇叭線,總之將連接你電腦的所有線完全拔掉,只留下一條電腦電源線插著主機,再將電源線插回家裡的電插座,(可以的話,試試別用拖板,或萬能插蘇),跟住開機看看你家裡是否還會跳掣!

無事的話,就有可能係你電腦其他周邊設備的接線漏電了,如果仍然跳掣的話,就九成九係火牛漏電了!

其實有關知識我都係得半桶水,而且最近更火燒家園,我係無乜資格o係度講電器漏電o的野的了,如果有乜錯漏,麻煩前輩scau兄指正!

2007-11-28 12:09 FLORA732
i553041,謝謝你詳盡的回覆. 我已換了另一條電源線, 又換了另一個拖板,都係跳掣.睇來火牛有事.拿出去修電腦鋪頭換是否好快可換好?

2007-11-28 12:17 i553041
[quote]Originally posted by [i]FLORA732[/i] at 2007-11-28 12:09 PM:
i553041,謝謝你詳盡的回覆. 我已換了另一條電源線, 又換了另一個拖板,都係跳掣.睇來火牛有事.拿出去修電腦鋪頭換是否好快可換好? [/quote]
如果真係換火牛,可以好快,15分鐘都可以了!(如果師傅熟手的話,15分鐘已經多了!)

問題係換比你o既果隻火牛係咩質素就難講了,一係你去電腦商場買左隻火牛之後,再搵人幫你換!

不過,其實換火牛真係好簡單...你身邊無對電腦相熟o既朋友嗎?

2007-12-5 11:52 scau
[quote]Originally posted by [i]i553041[/i] at 2007-11-28 12:17 PM:
如果真係換火牛,可以好快,15分鐘都可以了!(如果師傅熟手的話,15分鐘已經多了!)

問題係換比你o既果隻火牛係咩質素就難講了,一係你去電腦商場買左隻火牛之後,再搵人幫你換!

不過,其實換火牛真係好簡單...你身 ... [/quote]

其實係睇你要求點吧, 求求其其拆開個機箱, 鬆開 D 縲絲, 換左上去就咁插番 D 線就 15 分鐘得囉, 好似我正話咁, 我由拆線換火牛到插番線開機, 足足用左我成粒鐘, 果個T3機箱裡面非常之少空間, 要好妥善咁安排 D 線後才可以入到個蓋, 原本的250W牛祗有兩三個供電插之嗎! 但新牛又鬼死咁多供電線喎, 又鬼咁長, 又唔想剪走佢, 係咁成粒鐘.

2007-12-5 11:55 i553041
[quote]Originally posted by [i]scau[/i] at 2007-12-5 11:52 AM:
其實係睇你要求點吧, 求求其其拆開個機箱, 鬆開 D 縲絲, 換左上去就咁插番 D 線就 15 分鐘得囉, 好似我正話咁, 我由拆線換火牛到插番線開機, 足足用左我成粒鐘, 果個T3機箱裡面非常之少空間, 要好妥善咁安排 D 線 ... [/quote]
哈哈,我真係無諗過呢點添,因為我就係果種15分鐘o既人囉,換牛求求其其上返,駁好晒o的線就算,o的線周圍飛,亂七八糟我都唔會理的,只要無阻到o的CPU散線扇,無阻到其他硬體的話就有佢的了...

2007-12-9 13:13 asia234
你插電源掣果時係咪"pat"咗一聲?

頁: [1]