2007-9-10 19:22 小榮xD
雖然條問題都幾無聊..但我一直都未知個答案..
Q:用左路由器係唔係就可以上網..打機..MSN等等..?
Q:用左路由器就唔駛再申請寬頻上網?
Q:路由器是用光纖連線上網的嗎?
請解答這些問題..最好再給我多一些資料..:smile_13:

2007-9-10 23:59 i553041
[quote]Originally posted by [i]*諾言=]][/i] at 2007-9-10 07:22 PM:
雖然條問題都幾無聊..但我一直都未知個答案..
Q:用左路由器係唔係就可以上網..打機..MSN等等..?
Q:用左路由器就唔駛再申請寬頻上網?
Q:路由器是用光纖連線上網的嗎?
請解答這些問題..最好再給我多一些資料..: ... [/quote]
Q1.)Ans:
係,但你需要於網絡供應商(Internet Service Provider)申請一個寬頻連線帳戶,(網絡供應商就像香港的:網上行,香港寬頻,有線寬頻,和記寬頻等等),然後再接駁家用路由器...

家用的寬頻路由器是用作分享寬頻之用,例如你家中有3台電腦,難道幫襯網上行申請三個寬頻上網戶口供三台電腦上網嗎?假設200蚊一個寬頻上網戶口,你申請三個就是600蚊了,除非錢對你問題不大,咁就無話可說!如果想用一個寬頻戶口就供家中幾部電腦同時上網,就要使用家庭寬頻路由器了,其用途就是將一個寬頻上網戶口,分享給家中數台電腦使用,令你家中的三台電腦只需使用一個寬頻戶口就可以同時上網!

Q2.)Ans:
唔係

Q3.)Ans:
家用的寬頻路由器不是,商業用的路由器,(幾萬至幾十萬的那種),有些就有光纖接入!

有些標榜光纖網絡的ISP,通常由網絡供應商的數據中心至大廈用戶機房的一段都是行光纖的,但去到用戶大廈之後,數據要入到用戶電腦的那一截,就絕大部份都是行CAT5-E線或經由電話線路行同軸線,因為如果ISP要為每家每戶都要設置光纖入屋的話,成本實在太高了!

2007-9-21 18:49 小榮xD
咁用左router仲洗唔洗用寬頻線..?

2007-9-22 00:16 i553041
[quote]Originally posted by [i]*諾言=]][/i] at 2007-9-21 06:49 PM:
咁用左router仲洗唔洗用寬頻線..? [/quote]
你樓上果篇回覆文章我咪答左你三個問題囉,你第二個問題就係問:
[b]Q:用左路由器就唔駛再申請寬頻上網?[/b]
我咪答左囉!
你有睇清楚嗎?

頁: [1]
查看完整版本: 一個問題(路由器/Router)